Polipack

Az Új Magyarország fejlesztési terv gazdaságfejlesztési operatív programja, valamint vidékfejlesztési operatív programja révén több, a városban és a térségben működő kis- és középvállalkozás jutott összesen 1.200.091.657 forint támogatáshoz.
A pályázati pénzeket fejlesztésekre, beszerzésekre, szolgáltatások kialakítására fordíthatják a cégek. Ezúttal egy műanyagfeldolgozó kft-vel ismerkedhetnek meg olvasóink.
A Polipack Kft.-t 1989-ben a TVK és az akkor még létező Szőke Tisza Szövetkezet alapította.
1995-től négy magánember a tulajdonos, akik azóta is folyamatos munkát végeznek a cégben.

– A cég nevéből ítélve, műanyaggyártással foglalkoznak!?

– Tiszaújváros az ország egyik legnagyobb vegyipari és műanyagfeldolgozási centruma – kezdi a cég bemutatását Verdó Istvánné ügyvezető igazgató. – Mi is ehhez a vonalhoz tartozunk. Az iparágon belül egy speciális területtel, palackfúvással és profilextruzióval foglalkozunk. Mit is jelentenek ezek a szakkifejezések a szakmán kívüliek számára? A flakonokon és kannákon kívül sok-sok műanyagból készült alkatrészt, amelyekkel a háztartási készülékekben, hűtőszekrényekben, szárítógépekben, forróvíztárolókban találkozhatnak az emberek. Profilextruzióval készítünk különböző csöveket, többek között azokat a gégecsöveket, amelyeket padlófűtésnél vagy vízszerelésnél védőcsőként alkalmaznak, de gyártunk a fóliasátrak vázszerkezetéhez is csöveket. Szinte minden csomagoláshoz szükséges műanyag terméket forgalmazunk.

– A minőségirányítási rendszer megléte már alapkövetelmény egy komoly cégnél, bizonyára „ebben sincs hiány”?

– Már 10. éve van minőségirányítási rendszerünk. Gyártott fúvott termékeink több mint fele az EU piacaira kerül. Biztosan nem is gondolnák, hogy fúvási technológiával stadionüléseket is elő lehet állítani. Büszkék vagyunk rá, hogy a Wembley Aréna üléseit is mi gyártottuk.

– Erre tényleg büszkék lehetnek, és nem csak Önök! De sikeres pályázattal is büszkélkedhetnek!

– A Polipack Kft. mindig figyelmet fordított a pályázati lehetőségekre. Az elmúlt 10 évben kevés olyan év volt, amikor nem pályáztunk és szerencsére minden pályázatunk nyert. Korábban minőségirányítási rendszerre, informatikai rendszerre és természetesen gépi beruházásokra is pályáztunk. Az uniós pályázatok megjelenése előtt gyakran előfordult, hogy nem a megcélzott összeg, hanem a sok igénylő miatt, csak arányosan kevesebb rész jutott a pályázóknak. A kevesebb összeghez is változatlan feltételeknek kellett a vállalkozásoknak megfelelni. Ma már ez nem így van, ha valakinek a pályázata sikeres, megkapja a teljes összeget. Cégünk a legnagyobb pályázati összeget 2004-2005-ben nyerte el a GVOP keretében. Mintegy 23 millió forintos támogatással új palackfúvó berendezést helyeztünk üzembe 2005 júniusában. A támogatás mértéke 50 százalék volt. Az új géppel olyan multinacionális cégek piacai váltak elérhetővé, amelyekre a beruházás nélkül nem lett volna lehetőségünk. A projekt munkahelyteremtéssel is járt, létszámunk több mint 10%-kal növekedett. Természetesen 2007-ben is pályáztunk. A HEFOP keretében, 80%-os állami támogatással képzéseken vehettek részt dolgozóink, a tanulmányok vezetői, kereskedelmi és informatikai területekre vonatkoztak. Ezt ebben az évben is szeretnénk folytatni, idén is pályázunk az elérhető lehetőségekre. A gépi beruházások területén azonban már nem ilyen kedvező a helyzetünk. Egyik oldalról örülünk annak, hogy Tiszaújváros nem tartozik a hátrányos helyzetű települések közé. A GOP pályázatok oldaláról viszont ez kifejezetten hátrány, ugyanis az elérhető támogatás a 40-50%-kal szemben csak 30%. Ez a tény a vállalkozásokat elgondolkodtatja, hogy beruházásaikat hol valósítsák meg. Jónak tartanánk, ha városunk találna lehetőséget a beruházó cégek esetében akár az iparűzési adó mérséklésével, esetleg más forrás segítségével, a helyzet kezelésére. A végére egy jó hírrel szeretnék szolgálni, jövőre 20 évesek leszünk. Sajnos Tiszaújváros nem tud rólunk sokat, ezért örülök, hogy a lapon keresztül lehetőségünk volt bemutatkozni.

Fenyves Attila
Forrás: www.tiszaujvaros.hu